Skapa en säker och lugn miljö
Innan du tar hem din nya katt eller kattunge är det viktigt att förbereda ett säkert och lugnt utrymme för den att utforska. Katter kan vara blyga och ängsliga när de kommer till ett nytt hem, så se till att ha ett separat och tyst rum där katten kan få en mjuk övergång. Placera kattens mat, vatten, kattlåda och en mysig kattbädd i detta rum för att ge den allt den behöver i början.

Skydda hemmet från faror

Katter är nyfikna varelser och kan ibland hamna i farliga situationer. Innan kattens ankomst, gå igenom ditt hem och ta bort potentiella faror. Se till att inga små föremål som kan sväljas ligger framme, att giftiga växter inte finns inom räckhåll, och att kemikalier och giftiga ämnen förvaras säkert och långt ifrån kattens räckhåll.

Införskaffa kattmöbler och klösträd

Katter älskar att klösa för att vårda sina klor och markera revir. För att skydda dina möbler och inredning, skaffa ett klösträd eller klösbräda som kan placeras i kattens utrymme. Klösträdet ger också katten möjlighet att sträcka ut sig och få motion.

Skapa en ”katthörna” med leksaker

Katter behöver stimulans och motion för att hålla sig friska och nöjda. Innan du tar hem katten, inrätta en ”katthörna” med olika leksaker såsom bollar, fjädrar, kattleksaker med kattmynta och interaktiva leksaker som lockar till lek och jaktbeteenden. Rotation av leksaker hjälper också till att hålla katten engagerad.

Nödvändiga produkter för katten

Kattlåda
En kattlåda är oumbärlig för att katten ska kunna göra sina behov inomhus på ett hygieniskt sätt. Välj en låda som är lagom stor för katten att använda bekvämt.
(Se exempel och köp kattlåda här)

Kattsand
Klumpbildande kattsand är att föredra då det underlättar rengöring och minskar lukten. Byt ut sanden regelbundet och rengör lådan dagligen.
(Se exempel och köp kattsand här)

Kattmat
Kattungar behöver speciell kattmat som stöder deras tillväxt och energibehov. Vuxna katter behöver en balanserad kost med högkvalitativ kattmat. Undvik att ge katten människomat, särskilt choklad, lök och vindruvor som är giftigt för katter. Kika med din uppfödare vilken kattmat som passar.

Vattenskål
Ge din katt tillgång till friskt och rent vatten hela tiden. Vattenskålen bör rengöras dagligen för att undvika bakterietillväxt. En Vattenfontän kan vara ett bra sätt att hålla vattnet fräscht längre samtidigt som det lockar katten att dricka mer. Använd gärna flera skålar i ditt hem.
(Se exempel och köp vattenskål här)

Foderskålar
Anskaffa separata skålar för mat och vatten. Placera dem på en plats där katten kan äta och dricka i lugn och ro. 
(Se exempel och köp foderautomater här)
(Se exempel och köp foderskålar här)

Kattbädd eller kattkorg
Katter älskar att ha en mjuk och bekväm plats att vila på. Välj en kattbädd eller kattkorg som passar kattens storlek och placera den i en lugn och trygg del av hemmet. 
(Se exempel och köp kattbäddar här)

Klösträd och katträd
Katter vill gärna klösa och vässa klorna mot soffor och väggar. Det bästa sättet att avhjälpa det är att ge de små liven en egen möbel att klösa på. Katträd och klösträd används även oftast som vilo- och lekplats. 
(Se exempel och köp klösträd här)

Kattleksaker
Kattleksaker är viktiga för att ge katten möjlighet till mental stimulans och fysisk aktivitet. Byt ut och variera leksakerna regelbundet för att hålla katten intresserad. 
(Se exempel och köp kattleksaker här)

Kloklippare
För att undvika att kattens klor växer för långa och för att skydda möbler, klipp kattens klor regelbundet. Var försiktig så du inte klipper för nära blodkärlet i klon (kvicken). 
(Se exempel och köp kloklippare här)

Kattkam och/eller borste
Om du har en långhårig katt behöver du en kattkam eller borste för att ta hand om pälsen och undvika tovor. Regelbunden borstning minskar risken för hårbollar och hjälper till att skapa en starkare band mellan dig och katten. 
(Se exempel och köp kammar och borstar här)

Transportbur
En transportbur är viktig när du behöver ta med katten till veterinären eller vid resor. Välj en stabil och säker bur som ger katten tillräckligt med utrymme att röra sig. Jordbruksverket har bra information om storlek och generella tips.(Se exempel och köp transportbur här)

Kattförsäkring
Skaffa en kattförsäkring för att skydda dig mot eventuella oväntade veterinärkostnader. Olyckor och sjukdomar kan inträffa, och en försäkring ger dig trygghet och ekonomiskt skydd.

Att välkomna en katt eller kattunge i ditt hem är en ansvarsfull och kärleksfull handling. Genom att förbereda dig noga och tillhandahålla de nödvändiga produkterna och förberedelserna, ger du din nya familjemedlem en trygg och lycklig start i sitt nya hem. Var beredd på att investera tid och engagemang i kattens välbefinnande, och du kommer att bli belönad med en trofast och kärleksfull kamrat för livet.